PDF
Nyomtat
Email

2012.05.24. - MUNKAVÉDELEM HÍR

 

 
Munkavédelemre, vagy tűzvédelemre vonatkozó ellenőrzést bármikor, bármelyik vállalkozás kaphat. Szeretnénk hasznos tanácsokkal segítséget nyújtani mindenkinek, az esetleges bírságok elkerülése érdekében, ezért folyamatosan csokorba szedjük és tájékoztatást adunk a partner cégeinknél tartott ellenőrzések tapasztalatairól, valamint az ellenőrzés során a munkavédelmi felügyelő vagy a tűzoltó által fokozottan vizsgált területekről.

A napokban tűzvédelmi ellenőrzést kapott egy szállítmányozással és raktározással foglalkozó vállalkozásunk. Az ellenőrzésen a cég külsős szakértőjeként mi is jelen voltunk, így az ügyvezetőnek tulajdonképpen csak a jegyzőkönyv aláírása volt a dolga, amin szerencsére (pontosabban a kellő odafigyelésnek köszönhetően) nem volt elmarasztalás.

Amikre azonban nagy hangsúlyt fordítottak a szakhatósági bejáráson (így ennek meglétét javasolt mindenkinek ellenőriznie):

  •  A tűzvédelmi szabályzat aktualitásának megléte, valamint ellenőrzik, hogy bennük a jogszabályi hivatkozás jó e. (Figyelem, az Országos Tűzvédelmi Szabályzat 2011 év végén módosult, így a 9/2008 (II.22) ÖTM rendelet helyett már a 28/2011(IX.6) BM rendelet van érvényben, valamint egyéb kapcsolódó törvényi változások is történtek tavaly év végén és idén év elején!)
  • Alaposan végignézték a piktogramok, feliratok és táblák meglétét és megfelelőségét. (Tűzvédelmi főkapcsoló áramtalanításhoz, tűzoltókészülékek jelölése, menekülési útvonalak kitáblázása).
  • Amennyiben van legalább 50 főt befogadni képes helyiség, vagy helyiségcsoport, úgy elkészült-e a helyiség, a tűzszakasz, illetőleg az épület elhagyását igazoló kiürítés számítás, illetve vizsgálják ezek megfelelőségét.
  • Van-e olyan munkakör, ami tűvédelmi szakvizsgához kötött (pl. hegesztő, stb.), ez szerepel-e a Tűzvédelmi szabályzatban, valamint van-e az illetőnek és a közvetlen felettesének érvényes papírja.
  • Megtörténtek e az esetékes tűzvédelmi oktatások a munkatársak részére. Volt-e a közelmúltban új belépő, illetve kapott-e ő is a belépéskor oktatást.
Egyetlen hiányosságot állapítottak meg, miszerint az egyik „C” –tűzveszélyességi osztályú helyiségről lekopott az ezt jelző matrica. Ezt kérték pótolni, de erre vonatkozóan a hiányosság csekély súlya alapján büntetést természetesen nem szabtak ki.
alt

Reméljük már a fentiek is segítségükre volt abban, hogy átgondolják cégük tűzvédelmi megfelelőségét valamint egy esetleges ellenőrzés esetén felkészülten várják a szakhatóság embereit.

 
Amennyiben bármilyen kérdése lenne, vagy további tanácsokkal illetve felkészítéssel állhatunk rendelkezésére, készséggel segítünk!

 
kelt: 2012.05.24