PDF
Nyomtat
Email

2012.06.09. - MUNKAVÉDELEM HÍR

 

 

Célul tűztük ki korábban, hogy hasznos tanácsokkal segítséget nyújtunk mindenkinek, az esetleges munkavédelmi és tűzvédelmi bírságok elkerülése érdekében, ezért folyamatosan tájékoztatást adunk a munkavédelem és a tűzvédelem területét érintő hatósági ellenőrzések tapasztalatairól.

A közelmúltban egy takarító vállalkozásunknál volt ellenőrzés, ez esetben azonban a Munkavédelmi főfelügyelőség mellett a Nemzeti Adó és Vámhivatal képviselői is tiszteletüket tették a cég telephelyén. Szerencsére a közelmúltban történt belső munkavédelmi bejárásunk alapján felhívtuk a vezetőség figyelmét, hogy a szükséges dokumentáció és szabályozások ne csak a székhelyen, hanem a telephelyen is legyen elérhető (pl. az itt dolgozók munkavédelmi és tűzvédelmi oktatásának jegyzőkönyve, tűzvédelmi szabályzat, egyéni védőeszközök elosztásának dokumentálása, stb.)

A munkavédelmi felügyelők által fokozottan és igen alaposan ellenőrzött területek:

 •  A felhasznált vegyszerek listája, valamint kémiai kockázatbecslése,
 •  A biztonsági adatlapok megléte,
 •  A biztonsági adatlapon feltüntetett védőeszközök rendelkezésre állása, a dolgozókkal történő dokumentált átvétele,
 •  Vegyszerek tárolási módja (savas – lúgos elkülönítve),
 •  Új munkatársak munkavédelmi oktatásának, valamint üzemorvosi vizsgálatának megtörténte,
 •  Elsősegélynyújtás személyi és tárgyi feltételei (vagyis van e kijelölt elsősegélynyújtó hely, elsősegélynyújtó      felszerelés, illetve képzett elsősegélynyújtó személy)

Az egyéni védőeszközökkel kapcsolatosan találtak hiányosságot, miszerint a gumikesztyűkön nem szerepelt gyárilag sem azonosító, sem szabványszám, ami igazolta volna, hogy megfelelnek vegyszerállósági előírásnak. A kesztyűk csomagolásán rajta volt, ez azonban nem volt elérhető. Helyesbítő intézkedésként mindig tartunk a telephelyen legalább egy bontatlan gumikesztyűt, valamint mellette az EK tanúsítvánnyal, ami igazolja a megfelelőségét.

Reméljük a leírt tapasztalatok ismét segítségükre voltak abban, hogy átgondolják cégük munkavédelmi megfelelőségét valamint egy esetleges ellenőrzés esetén felkészülten várják a szakhatóság embereit.

Amennyiben bármilyen kérdése lenne, vagy további tanácsokkal illetve felkészítéssel állhatunk rendelkezésére, készséggel segítünk!

http://munkavedelem.trendsys.hu

alt
 
 
kelt: 2012.06.09