PDF
Nyomtat
Email
Írta: Administrator   

2012.07.04 - MUNKAVÉDELEM

 

A napok óta tartó és még jó pár napig várható hőség aktuálissá teszi, hogy írjunk a melegben, illetve forró időben történő munkavégzés szabályairól. A Szociális és Munkaügyi Minisztérium állásfoglalást tett közzé a védőital juttatás és a pihenőidő biztosítás szabályaival kapcsolatosan.
A munkavédelmi törvény (1991. évi XCIII. törvény, 33.§ 1. bekezdése) előírja, hogy a munkavégzéshez megfelelő munkakörnyezet szükséges. Ez azt jelenti többek között, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű levegőt kell biztosítani a dolgozók számára.

A meleg időre vonatkozó hőmérséklet előírások:

   • Szellemi munka: 21-24 fok
   • Könnyű fizikai munka: 19-21 fok
   • Közepesen nehéz fizikai munka: 17-19 fok
   • Nehéz fizikai munka: 15-17 fok

(A jogszabályban leírt hőmérséklet nem az egyszerű hőmérővel mért értéket jelenti, hanem figyelembe veszi a hősugárzás és a légmozgás hatását is, amellyel korrigálják a mért hőmérsékleti értéket.)
Amennyiben akár zárt, akár szabad térben végzett munka esetében a munkahely hőmérséklete meghaladja a 24 fokot, védőitalt kell biztosítani a dolgozóknak, legalább fél óránként 14-16 fokos ivóvizet. (Vagyis nem kötelező az ásványvíz.) E célra alkalmas az ízesített, alkoholmentes ital is, ennek cukortartalma nem haladhatja meg a 4 súlyszázalékot.A 26/1996. (VIII.28.) NM rendelet nyomán bizonyos munkatípusnál, bizonyos hőmérséklet esetén 1 órán belül pihenő időt kell adni a dolgozóknak, a hőmérséklet növekedése esetén egyre nő az egy órán belüli pihenő idő aránya. Például közepesen nehéz fizikai munka esetében 30,5 foknál, nehéz fizikai munka esetében 28,5 foknál egy órán belül 25 százalék (vagyis negyedóra) a pihenő idő. Közepesen nehéz fizikai munka esetében 31,5 foknál, nehéz fizikai munka esetében 30 foknál már ötven százalék (félóra) egy órán belül a pihenő idő. Közepesen nehéz fizikai munka esetében 32,5 foknál, nehéz fizikai munka esetében 31 foknál már 75 százalék a pihenő idő. Ezeket nem lehet úgy értelmezi, hogy napi 4 vagy 2 órát kell dolgozni és utána haza lehet menni, a pihenő időt minden órában ki kell adni. Ha az előbb említettnél magasabb a hőmérséklet, akkor hővédő (vagyis fényvisszaverő) öltözetben lehet dolgozni. Kritikus hőmérsékleti határnak számít, amikor a munkavállaló testhőmérséklete meghaladja a 38 Celsius fokot, ebben az esetben a továbbiakban munka nem végezhető, illetőleg a hatóságnak a munkavégzést meg kell tiltania.

E rendeletek betartását az ÁNTSZ jogosult ellenőrizni, azért, mert a leírtak elsősorban a munkaegészségügy részét képezik.
További információért, forduljon hozzánk bizalommal!

http://munkavedelem.trendsys.hu/

 

kelt: 2012.07.04.