PDF
Nyomtat
Email

2012.07.18 - MUNKAVÉDELEM

 

Katasztrófavédelmi törvényváltozás – mégsem kell katasztrófavédelmi hozzájárulást fizetni!

A katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvénynek a katasztrófavédelmi hozzájárulással kapcsolatos 18. § (5) bekezdése, 77. §-a, 79. §-a és 80. § j) pontja hatályát veszti. (2012. évi LXXII. törvény a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény módosításáról.)

A visszavont törvény értelmében 2012-től katasztrófavédelmi hozzájárulást kellene fizetnie a veszélyes anyagokkal foglalkozó üzemet, létesítményt működtetőnek, a veszélyes áruk tárolását, gyártását feldolgozását végző gazdálkodó szervezetnek. A hozzájárulást fő szabály szerint a veszélyes tevékenységből eredő árbevétel után kellene megfizetni.

A jogalkotó – figyelemmel arra is, hogy a hozzájárulásra kötelezett vállalkozások számára jelentős nehézséget okozott, illetve sok esetben teljesen lehetetlen volt annak meghatározása, hogy a teljes árbevételük mekkora részét képezi a katasztrófavédelmi hozzájárulás alapjának tekintendő veszélyes tevékenységből eredő árbevétel – a célját be nem töltő katasztrófavédelmi hozzájárulásra vonatkozó valamennyi törvényi rendelkezés hatályon kívül helyezése mellett döntött. A hozzájárulás fizetésére kötelezettnek a 2012. évben nem kell a hozzájárulás összegéről nyilatkoznia és a hozzájárulás előlegét, valamint a hozzájárulást megfizetnie.

Munka és tűzvédelemmel kapcsolatos további információért, forduljon hozzánk bizalommal!

http://munkavedelem.trendsys.hu/


kelt: 2012.07.18.