PDF
Nyomtat
Email

2012.07.19 - MUNKAVÉDELEM

 

Milyen hatása van a zenehallgatásnak munka közben?

A modern munkahelyek, nagy légterű irodák terjedésével az eddig jól ismert kockázati tényezőkön kívül újak jelennek meg, melyekre a foglalkozás-egészségügyi szakembereknek, munkáltatóknak és munkavállalóknak is fel kell készülniük - hívta fel a figyelmet Dr. Nagy-László Nóra, a Budai Egészségközpont foglalkozás-egészségügyi programvezetője.

Az ilyen jellegű irodai kialakítás is jár előnyökkel, de hátrányokkal is, mint például a zaj. Zajforrás lehet a gépek, berendezések zaja (például számítógép, nyomtató, másológép, fax, klíma), a külső környezetből beszűrődő zajok (lásd forgalmas utak), valamint magához a munkavégzéshez kapcsolódó, kommunikációból, telefonálásból, vagy éppen a hangos zenehallgatásból származó zajok. Az irodai zajok elleni védekezésben a műszaki megoldások keresése az első, lehetőleg már tervezéskor válaszfalakkal történő szeparáció, vagy például a nyomtatók külön helyiségben történő elhelyezése, az irodai etikett meghatározása (például hangos zenehallgatás megszüntetése, "hangosabb" közös helyiségek ajtajának zárva tartása), munkaállomások egymástól távolabb történő elhelyezése.

Ha elképzelünk egy ügyfélszolgálati munkatársakkal, diszpécserekkel teli egylégterű irodát, ott szinte egymást túlbeszélve kell védekezni a zajok ellen. Ilyenkor jó megoldás lehet a headset, melyet egyre gyakrabban alkalmaznak is ezekben a munkakörökben. Míg egy főként alkotó szellemi tevékenységet, gondolkodást igénylő munkakörben mindenképpen fokozott pszichés terhelést és teljesítménycsökkenést okoz, ha a koncentrálást irodai zaj zavarja. Ilyenkor természetesen az egyéntől, munkakörtől, feladattól függően lehetséges, hogy egy halk zene segítheti is akár a munkavégzést - vélte a szakember.

Agykutatók azonban azt mondják, hogy ha olvasunk vagy írunk, és közben számokat hallgatunk, akkor az zavarhat minket azzal, hogy túlzottan igénybe veszi az agy verbális feldolgozó területeit.
A prefrontális kéregnek, az agy irányító központjának keményebben kell dolgoznia, hogy rávegye magát, ne dolgozzon fel olyan erős verbális ingert, mint a fülbemászó dalszövegek, amely versenyez azzal, amin az illető épp dolgozik - emelte ki Desimone. Minél hosszabban próbálunk koncentrálni úgy, hogy közben versengünk a zavaró tényezőkkel, valószínűleg annál rosszabb lesz a teljesítmény. A mentális erőfeszítésekre figyelünk, és közben mentálisan elfáradunk.

http://munkavedelem.trendsys.hu/

 

kelt: 2012.07.19.