PDF
Nyomtat
Email

Munkavédelmi hírek – Üzemorvosi vizsgálatok rendje

 


A 33/1998. (VI. 24.) NM rendelet előírja a munkáltatónak, hogy munkavállalóit a foglalkozás megkezdése előtt, illetve azt követően rendszeresen foglalkozás egészségügyi (üzemorvosi) vizsgálatokra küldje, ahol az orvos meggyőződik arról, hogy a dolgozó az adott munkakör betöltésére egészségileg alkalmas –e, vagy sem, továbbá felmérje, hogy fennáll e olyan egészségromlás, ami a munkavégzést befolyásolja, illetve szükséges e valamilyen intézkedés az egészség megőrzése, vagy az egészségi állapot romlásának megakadályozása érdekében. Ilyen lehet példányul a képernyős munkavégzés esetében a 2 évenként kötelező szemész orvosi vizsgálat, amelyen a szakorvos éleslátást biztosító szemüveget írhat elő a munkavállalónak, amelyet a munkáltatónak kell biztosítania.

Az orvosi vizsgálatok rendjét belső szabályozásban kell rögzíteni. A vizsgálatok gyakoriságát befolyásolja a dolgozó életkora, valamint az, hogy az adott munkavállaló milyen munkakörben dolgozik, továbbá, hogy érik e káros expozíciók, például zaj, rezgés, tüdőfibrózist okozó porok, vagy vegyi anyagok. Ez utóbbinál akár biológiai monitoring – laborvizsgálatot is kér a jogszabály. Ezen expozíciók tételes felsorolása a 33/1998. (VI. 24.) NM 3. számú mellékletében található.

Igény esetén kockázatértékelés keretében Önöknél is felmérjük a fenti szempontokat és elkészítjük a cégükre szabott Üzemorvosi vizsgálatok rendje szabályozást.

Keressen minket honlapunkon található elérhetőségeinken. A Cikk forrása: NMH.

http://munkavedelem.trendsys.hu/

 

Kelt: 2013.10.20.